Gayrimenkulde asıl belirleyici arz-talep dengesizliği
Gayrimenkulde asıl belirleyici arz-talep dengesizliği
Kiracılar ve evsahipleri için büyük önem taşıyan TÜİK tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan aylık ve yıllık enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında rakamların çok üzerinde artışlar talep eden gayrimenkul sahipleri, arz-talep dengesizliğini oluşturdu.
İSTANBUL (İGFA) - TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte kiraların resmi anlamda artış oranı ortaya çıktı. TÜFE'de 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 13,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 36,08 artış oldu.
12 aylık ortalamalara göre yüzde 19,60'lık bir artış gerçekleşirken, sokaktaki veriler evsahiplerinin kiralar konusunda çok daha yüksek artışlar talep ettiğini ortaya çıkardı.
Ev sahipleriyle sorun yaşamak istemeyen veya kış ortasında ev arayışına girmek istemeyenler ev sahipleriyle bir orta nokta bulmaya çalışırken resmi rakamları baz alarak kanuni haklarını arama yoluna gidenler de az değil.
KİRASI 2.500 TL OLAN EVİN TÜFE'YE GÖRE ARTIŞI 490 TL
Ocak 2022'de kontratı biten bir ev için TÜFE rakamlarına göre yıllık artış rakamının 490 TL olması gerekiyor. Ancak evsahipleri çok daha fazla rakam talep ettiği için anlaşmazlıklar çıkabiliyor. Bazı kiracılar ''kış ortasında aman huzurum kaçmasın'' diyerek şartlarını zorlayarak evsahibiyle ters düşmemeye çabalarken, çok sayıda konut için de evsahibi ve kiracı arasında hukuki süreçler başlayabiliyor.
ARZ-TALEP DENGESİZLİĞİ
Ev sahiplerinin bu rakamların çok üzerinde artışlar talep ettiğine dikkat çeken Broker Sezgi Bilge gayrimenkulde asıl belirleyici faktörün arz talep dengesizliği olduğunu belirtti.
Gayrimenkul sektöründe satış fiyatları Aralık ayında dövizdeki dalgalanmanın sadece yukarı giden kısmını baz aldığını ifade eden broker Bilge, "İstanbul'un lüks semtlerinde fiyat artışları hiç geri yönlü hareket göstermezken, orta ve alt gelir grubunun ikamet ettiği yerlerde az da olsa artışlarda gerileme görüldü. Bazı bölgelerde yüzde 70-80'e varan fiyat artışları olurken sektörde bu rakamların geri çekileceği yönünde bir beklenti şimdilik bulunmuyor. Sadece çalışanlar açısından değil öğrenciler için de önemli bir kiralık ev arayışı mevcut. Gayrimenkul yatırımı düşünenler bu anlamda düşük metrekareli konutlara yönelebiliyor. Öğrenci veya bekar çalışanların yaşayabileceği stüdyo veya 1+1 konutlar kira getirisi açısından yatırımcıyı cezbedebiliyor. Aylık bütçesinden kira tasarrufu etmek isteyen öğrenciler veya bekar çalışanlar ulaşım süresi uzun olsa da kirası daha uygun yerleri tercih ediyor" dedi.
"Arz talep dengesi oturmadığı sürece kiralarda sert bir düşüş olmayacaktır" diyen Bilge, "İnşaat sektöründe pandemiyle birlikte başlayan yavaşlama, malzeme fiyatlarındaki artış ve çeşitli imar problemleri nedeniyle durma noktasına gelmiş durumda. Yine de firmalar üretimi sürdürmek istiyor. Kendi bölgem olan Kadıköy'den örnek vermem gerekirse Fikirtepe'de daha önce verilmiş olan imarın geri çekilmesiyle yeni inşaatlar için hız kesildi. Sahil bandının üst kısmı için yükseklik sınırı geldi ama imarda yapılan iyileşme üretime yansımıştı. Şimdi inşaat firmalarının sahil bandının alt kısmındaki eski binaların yenilenmesi için imar durumunda bir değişiklik beklentisi var. Sadece Kadıköy için değil her bölge için üretim artarsa fiyatlar dengelenecektir" diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.