Tarımda riskler Büyükşehir’le kalkıyor

Yerel Yönetim 28.12.2021 - 23:35, Güncelleme: 28.12.2021 - 23:35 2662+ kez okundu.
 

Tarımda riskler Büyükşehir’le kalkıyor

Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal üretimin yoğun olduğu kırsal mahallelere kurulan Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonları sayesinde üretimde riskler en aza iniyor. Hava durumunun anlık takip edildiği sistemde, çiftçiler doğru ilaçlama zamanları hakkında uyarılıyor. Böylelikle gereksiz ilaçlamanın önüne geçilmesiyle hem girdi maliyetleri düşüyor hem de üretim kalitesi artıyor.
Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle kaliteli fide ve fidan dağıtımından yüksek verimli hayvan ırklarının teminine, ekipman desteklerinden ürünlerin pazarlanmasına kadar her alanda önemli destekler sağlayan Büyükşehir Belediyesi, akıllı tarım uygulamalarını da şehre kazandırıyor. Bitkiler üzerindeki ilaç kalıntıları özellikle ihracatın önünde büyük engel olurken; Büyükşehir Belediyesi, bu engeli aşmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde kırsal mahallelere Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonları kuruyor. Bugüne kadar zeytincilik ve meyveciliğin yoğun olduğu Gemlik, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir ve Yıldırım ilçelerindeki 14 noktaya kurulan istasyonlar sayesinde, hava durumu değişimleri anlık olarak takip edilebiliyor. Bitki sağlığı için ‘hastalık ve zararlılarla mücadelede iklim verilerinden yararlanarak’ ilaçlama yapılması gerekirken; kurulan sistem sayesinde hava sıcaklığı, bağıl nem, yağmur, yaprak ıslaklığı, rüzgar hızı, hava nemi, yağış, toprak nemi, toprak sıcaklığı ve rüzgar hızı gibi değerlere doğru müdahale zamanı belirleniyor. İstasyon verilerine göre, belirlenen doğru ilaçlama zamanları tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından uyarı mesajlarıyla çiftçilere bildiriliyor. Sistem sayesinde tarımsal üretimde verimlilik artarken; ilaç kullanımının azalmasıyla girdi maliyetleri düşüyor, işgücü tasarrufu sağlanıyor, çevre ve insan sağlığı da korunmuş oluyor. Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Lütfü Akbaş, sürekli işbirliği halinde oldukları Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan sistemin geniş bölgelere hitap etmesi nedeniyle çok anlamlı olduğunu söyledi. Osmangazi İlçesi Ahmetbey Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sedat Doğan ise kendisinin de üretici olduğunu hatırlatarak, doğru ilaçlama zamanları sayesinde daha az ilaç kullandıklarını ve girdi maliyetlerinin düştüğünü vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi tarafından tarımsal üretimin yoğun olduğu kırsal mahallelere kurulan Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonları sayesinde üretimde riskler en aza iniyor. Hava durumunun anlık takip edildiği sistemde, çiftçiler doğru ilaçlama zamanları hakkında uyarılıyor. Böylelikle gereksiz ilaçlamanın önüne geçilmesiyle hem girdi maliyetleri düşüyor hem de üretim kalitesi artıyor.

Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle kaliteli fide ve fidan dağıtımından yüksek verimli hayvan ırklarının teminine, ekipman desteklerinden ürünlerin pazarlanmasına kadar her alanda önemli destekler sağlayan Büyükşehir Belediyesi, akıllı tarım uygulamalarını da şehre kazandırıyor. Bitkiler üzerindeki ilaç kalıntıları özellikle ihracatın önünde büyük engel olurken; Büyükşehir Belediyesi, bu engeli aşmak için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde kırsal mahallelere Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı Meteoroloji İstasyonları kuruyor. Bugüne kadar zeytincilik ve meyveciliğin yoğun olduğu Gemlik, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir ve Yıldırım ilçelerindeki 14 noktaya kurulan istasyonlar sayesinde, hava durumu değişimleri anlık olarak takip edilebiliyor.

Bitki sağlığı için ‘hastalık ve zararlılarla mücadelede iklim verilerinden yararlanarak’ ilaçlama yapılması gerekirken; kurulan sistem sayesinde hava sıcaklığı, bağıl nem, yağmur, yaprak ıslaklığı, rüzgar hızı, hava nemi, yağış, toprak nemi, toprak sıcaklığı ve rüzgar hızı gibi değerlere doğru müdahale zamanı belirleniyor. İstasyon verilerine göre, belirlenen doğru ilaçlama zamanları tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından uyarı mesajlarıyla çiftçilere bildiriliyor. Sistem sayesinde tarımsal üretimde verimlilik artarken; ilaç kullanımının azalmasıyla girdi maliyetleri düşüyor, işgücü tasarrufu sağlanıyor, çevre ve insan sağlığı da korunmuş oluyor.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Lütfü Akbaş, sürekli işbirliği halinde oldukları Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan sistemin geniş bölgelere hitap etmesi nedeniyle çok anlamlı olduğunu söyledi.

Osmangazi İlçesi Ahmetbey Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Sedat Doğan ise kendisinin de üretici olduğunu hatırlatarak, doğru ilaçlama zamanları sayesinde daha az ilaç kullandıklarını ve girdi maliyetlerinin düştüğünü vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve esnafpostasi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.